Ohjeet

Laivadata.fi -sivuston perustana ovat Pirtinniemen telakan laivakirjat, sekä laivojen piirustukset ja Varkauden museon kuva-arkiston laivakuvat. Haettava tieto poimitaan puhtaaksikirjoitetuista laivakirjoista. Laivakirjan tiedot ovat primaariaineistoa alusten rakennusajankohdalta. Laivojen myöhempiä vaiheita ja esim. nimen muutoksia ei tässä tietokannassa ole toistaiseksi saatavilla. Tietokanta rakentuu aluksen rakennusnumeron ympärille, numerottomat alukset palvelussa ovat yleensä vanhoja runkoja, joita telakalla on muunnettu tai peruskorjattu uuteen käyttöön. Haun voit tehdä aluksen nimellä, vuodella jne. Hakemalla esim. laivan nimellä saat hakutulokseksi luettelon kaikista laivoista, jonka tiedoissa hakutermi esiintyy. Haluttua tulosta klikkaamalla pääset laivan tarkempiin tietoihin ja voit ladata siihen liittyvät piirustukset tai kuvat.  Laivakirjat on lisäksi myös digitoitu selattavaksi näköisversiona. Tyhjä haku listaa kaikki palvelun alukset numerojärjestyksessä.

Laivakirjan monimutkainen rakenne on puhtaaksikirjoitettunakin haastava. Esimerkiksi monet koeajokerrat tai useammat testitulokset on tiedoissa erotettu alaviivalla(_), puuttuva tieto *-merkillä. Esimerkiksi turbiinipotkurilaiva Kiuruveden (rakennusnumero 371) koeajokierroksia on ollut neljä. Merkintä 8,11_5,19_4,2_* tietueessa Fart i knop/ Nopeus solmuina tarkoittaa, että nopeus on kierroksella yksi ollut 8,11 solmua, kierroksella kaksi 5,19 solmua, kierroksella kolme 4,2 solmua, neljännellä kierroksella nopeutta ei ole mitattu tai tietoa ei ole merkitty laivakirjaan.

Palvelun avointa rajapintaa ja liitetiedostoja, sekä hakutuloksia voi käyttää vapaasti edelleen. Laivakirjojen puhtaaksikirjoitetut taulukot on myös kokonaisuudessaan ladattavissa tältä sivulta csv-muodossa.

Lataa laivakirja – 1

Lataa laivakirja – 2